EXPEDITIE VISHARTSLAG
is een voorstelling die hart en zintuigen beroert: een eerbetoon aan de Scheveningse vissersgemeenschap. Het lief en het leed. Samen met het publiek gaan wij op expeditie in en rond de visafslag. Heden, verleden en toekomst van de Scheveningse visserij zijn onze leidraad.

Het begon op het moment dat Laura Vink op een vroege ochtend over de haven uit naar de visafslag keek. Langzaam maar zeker drong het tot haar door dat ze geen idee van had wat zich achter de muren van het imposante gebouw afspeelde. In de daarop volgende weken en maanden bezocht ze de visafslag met grote regelmaat. Ze leerde de veilingmeester, de havenmeester, de sorteerhalmedewerkers, de vissermannen, de keurmeester en handelaren kennen en ook wat de visserij allemaal om het lijf heeft. De gesprekken vonden altijd vroeg in de ochtend plaats, vaak op vrijdag wanneer de Scheveningse vissers na 5 of 7 dagen op zee weer aan wal komen. Eén enkele vraag leverde vaak al een stortvloed van verhalen op. Een opvallend terugkerend thema daarbij was, dat men zich tegenwoordig weinig begrepen en erkend voelt als visserman.

Gaandeweg werd het haar ook duidelijker welke rol de vissersvrouw speelde en hoe deze vrouwen de emancipatie ver vooruit waren! Vanaf het strand waar de vis geveild werd droegen zij een mand gevuld met vis op het hoofd en liepen, via de oude Scheveningseweg, naar Den Haag waar zij de vis op de markt en in de wijken verkochten. Intussen paste opoe op de vele kinderen. Netten werden geboet op het veld bij de Zwolsestraat en ‘s winter op de zolders. Altijd uitkijkend over zee, in afwachting en hopend op een veilige terugkeer van zoon, echtgenoot, oom, neef.
Veel van die mannen zijn 'gebleven' en dat is – ook voor buitenstaanders – in de gemeenschap sterk voelbaar.

In Expeditie VisHartslag is dit gegeven de kern waar alles om draait. De vissersvrouw wordt vertolkt  door danseres Cora Bos-Kroese. Zij beeldt het ingetogen verdriet uit van deze vrouw wier zoon op zee gebleven is en die zij, tegen beter weten in, toch blijft zoeken.

2. DE VOORSTELLING


Fase 1: de Boottocht
Het publiek (max. 122 per avond) vaart met het schip de Fortuna vanaf de 2de binnenhaven door het kanaal naar de 1ste binnenhaven. Als de Fortuna de 1ste binnenhaven invaart klinkt er trompetgeschal. De expeditie is begonnen.
Danseres Cors Bos-Kroese verschijnt als vissersvrouw op de kade. Zij danst te midden van zingende vissersvrouwen die met fakkels de kade op zijn komen lopen. Zij troosten de vissersvrouw in haar wanhopige zoektocht naar haar aan de zee verloren kind.
De visssersvrouw beweegt zich over de kade langs de loodsen. Daar ontmoet zij twaalf gestalten die in hun bewegingen de poorten verbeelden die toegang verlenen tot de innerlijke gewelven van de mens.
Dan openen de loodsdeuren zich en komt het hart van het gebouw met percussie en dans op spectaculaire wijze tot leven.
Terwijl zich dit voltrekt meert de Fortuna aan. Het publiek gaat aan land en volgt de vissersvrouw door de ondergrondse labyrinthen van het gebouw.

Fase 2: de Vissersvrouw
In de tot theater omgebouwde hal van het havenkantoor ontmoet de naar haar kind zoekende vissersvrouw de twaalf gestalten als dansers. In een gezamenlijke verbintenis boeten zij nu symbolisch aan één net en beelden hun persoonlijke, ook door typische vissers-tragedies doortrokken verhalen uit. De zangers van het koor Kwintessens zetten in. Dans en zang versmelten tot een intens en uniek en schouw- en luisterspel. Totdat de vissersvrouw zich losmaakt en haar zoektocht, naar haar verloren kind, alleen voortzet.Fase 3 de VisHartslag
In de mijnzaal wordt wekelijks de vers aangevoerde vis verhandeld. In feite is het de boezemkamer en daarmee het symbolische hart van het Visafslaggebouw. De vis stroomt er in en uit - als het leven zelf!

Zodra het publiek op de veilingbankjes heeft plaatsgenomen weerklinkt er ingetogen, live gespeelde cellomuziek. Een dansers treedt uit het licht naar voren. Het is in deze troostrijke sfeer dat de vissersvrouw vindt wat zij zocht en haar zoektocht eindigt.

Expeditie VisHartslag wordt afgesloten in grote kantine met een adembenemend uitzicht over het water en de haven

THEMAMIDDAGEN (gratis toegang)